Termékek

ENSAIMADAS (BARACKOS TÉSZTA)

ENSAIMADAS (BARACKOS TÉSZTA)

ENSAIMADAS (BARACKOS TÉSZTA)

Hozzávalók:

16 adag: - 4¼ csésze liszt - 100 g vaj - 7 evőkanál cukor - 2,5 evőkanál élesztő - 3 tojás - 1 evőkanál olaj - Porcukor vagy fahéj - kb. 40 sárgabarack

Elkészítése:

1.Tegyük az élesztőt langyos vízhez vagy tejhez. A lisztet öntsük egy nagy tálba készítsünk egy mélyedést a közepébe, majd adjuk hozzá a cukrot és a felfutott élesztőt. Dagasszuk a tésztát, amíg teljesen egyneművé nem válik. Most fedjük le a tálat, és tegyük száraz, meleg helyre, hogy az tészta megkelhessen. A tészta térfogatának a duplájára kell nőnie, mielőtt belekeverjük a többi hozzávalót - ez akár egy órát is igénybe vehet. 2.Ezután állandó keverés közben adjuk hozzá a három tojást. Ha a tésztánk nagyon híg, adjunk még lisztet a keverékhez. Ha a tészta kemény és egyenletes, sodrófával nyújtsuk ki, és formázzunk belőle hosszú, vékony tésztacsíkokat. Összesen 16 csíkot kell készítenie. Olvasszuk meg a vajat, és kenjünk be minden egyes csíkot, mielőtt csigaház alakúra sodornánk. Mallorcán szokás, hogy az ensaimadát ismét zsiradékkal kenjük be, de a maradék vajat is felhasználhatjuk erre a célra. 3.Vágjuk félbe a sárgabarackokat, és távolítsuk el a magokat. A lyukakba tegyünk egy kis szirupot, majd nyomjuk a sárgabarackdarabokat minden egyes "csigára" (a külső spirált hagyjuk ki). Kenjünk ki egy tepsit, és 180 °C-on süssük az ensaimadákat a sütőben 20-30 percig, amíg a széle ropogós nem lesz. A kész süteményeket ízlés szerint porcukorral vagy fahéjjal díszítjük.



A tálaláshoz: