Termékek

ASZALTPARADICSOMOS BAZSALIKOMOS DIÓS LENCSEVAGDALT

ASZALTPARADICSOMOS BAZSALIKOMOS DIÓS LENCSEVAGDALT

ASZALTPARADICSOMOS BAZSALIKOMOS DIÓS LENCSEVAGDALT

Hozzávalók:

1 db 10x24 cm-es kenyérsütő formához Elkészítési idő: 12 óra áztatási idő + 15 perc előkészítés + 40 perc sütés

Hozzávalók a lencsevagdalthoz

  • 200 g dió
  • 160 g barna lencse
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk borsikafű
  • 1 tk vöröshagyma granulátum
  • 1 tk fokhagymagranulátum
  • 2 tk Himalája só
  • 500 ml tisztított víz
  • 100 g garantáltan gluténmentes zabpehely
  • 60 g ezüsthagyma
  • 8 g fokhagyma
  • 1 tk bio extraszűz hidegen sajtolt olívaolaj
  • 2 tk gluténmentes tamari szójaszósz
  • 300 g paradicsompüré
  • friss bazsalikom a tetejére

Hozzávalók a paradicsomos mázhoz

  • 100 g egész hámozott paradicsom
  • 4-6 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 kk Himalája só

Elkészítése:

A lencsevagdalt elkészítése

  1. A lencsét és a diót 12 órára beáztatjuk. Miután letelt az áztatási idő leöntjük róluk az áztató vizet és átöblítjuk, majd lecsepegtetjük.
  2. A diót sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és 180 C fokon 15 perc alatt kiszárítjuk.
  3. A lencsét főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a babérleveleket, egy evőkanál pirospaprikát, egy teáskanál sót, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lencsét, és fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük.
  4. A lencséről leöntjük a főzőlevet és botmixerrel darabosra turmixoljuk.
  5. Miután kiszáradt a dió, aprítógépben morzsásra aprítjuk.
  6. A zabpelyhet kávédarálóban megőröljük.
  7. Az ezüsthagymát szeletekre vágjuk és a fokhagymával együtt felaprítjuk az aprítógépben. Serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt megdinszteljük.
  8. Ezután egy nagy keverőtálban összekeverjük a lencsét, a diót, a zabpelyhet és a hagymát.
  9. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a füstölt pirospaprikát, a majorannát, a borsikafüvet, a szójaszószt és a paradicsompürét és jól összegyúrjuk.
  10. Egy sütőpapírral kibélelt 10x24 cm-es kenyérsütő formába tesszük és 190 C-fokon 30 percig sütjük.
  11. Ekkor megkenjük a paradicsomos mázzal, és további 10 percig sütjük.
  12. Miután elkészült a tetejét friss bazsalikommal díszítjük. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és csak azután vesszük ki a formából, szeleteljük.

Paradicsomos máz elkészítése 1. A paradicsomos mázhoz az egész hámozott paradicsomokat a botmixer mérőpoharába tesszük. 2. Hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a sót és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Marton Melinda receptje. testtudatos-taplalkozas.hu



A tálaláshoz: