Termékek

KÁVÉKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNK

KÁVÉKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNK

KÁVÉKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNK

Hozzávalók:

A fánkokhoz:

  • 42 g friss élesztő
  • 120 ml langyos tej
  • 50g cukor
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1 tk vanília kivonat
  • 520g liszt
  • 50g puha vaj
  • Olaj a sütéshez (kb. 1,5-2 liter)
  • A tetejére porcukor

A kávékrémhez:

  • 500 ml tej
  • 100 g cukor
  • 20 g kávébab
  • 6 db tojássárgája
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 30g kukoricaliszt
  • 30g puha vaj

Elkészítése:

Kezdjük a töltelékkel.

  1. Őröljük meg a kávébabot. Tegyük fel a tejjel és a cukor felével és folyamatos keverés közben forraljuk fel. Majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 15-20 percig ázni.
  2. Szűrjük le a tejet, és öntsük vissza az edénybe. A tojássárgáját a cukor másik felével, a vaníliakionattal és a kukoricaliszttel keverjük egy tálban simára.
  3. Forraljuk fel a kávés tejet, majd vegyük le a tűzről és állandó kevergetés mellett fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgájás keverékhez.
  4. Tegyük vissza a tűzhelyre, és addig főzzük, amíg puding sűrűségű lesz.
  5. Ezután adjuk hozzá a puha vajat és keverjük simára.
  6. Fedjük le fóliával.
  7. Amikor már langyos a töltelék, tegyük hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.

A tészta 1. A tésztához morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, és keverjük össze a langyos tejjel és egy evőkanál cukorral, amíg teljesen fel nem oldódik. Fedjük le, és hagyjuk 10 percig kelni.

  1. Adjuk egy keverőtálba a tojásokat, a tojássárgáját, a maradék cukrot, a vaníliakivonatot és a vajat, szitáljuk bele a lisztet, és gyúrjunk sima tésztát.

  2. Formázzunk belőle egy cipót, fedjük le, és hagyjuk a tálban kelni kb. 30 percig, amíg a duplájára nő a térfogata.

  3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, és vágjunk ki köröket egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral. A megmaradt tésztát újra összegyúrjuk, és ismét kinyújtjuk és kivágjuk.
  4. Tegyük az egészet sütőpapírra, lazán fedjük le fóliával, és hagyjuk még 20-30 percig kelni, hogy megduplázódjon.
  5. Közben az olajat egy serpenyőben kb. 175°C-ra hevítsük fel.
  6. Tegyük a cukrot/vaníliás cukrot egy kis tálba.
  7. Óvatosan tegyük a megkelt fánkokat a forró olajba (egyszerre legfeljebb 2-3 darabot), és mindkét oldalukat süssük aranybarnára (kb. 2 perc oldalanként).
  8. Vegyük ki, hagyjuk papírtörlőn lecsöpögni, majd hempergessük meg a cukorban. Ugyanígy járunk el a többi fánkkal.

  9. Vegyük ki a krémet a hűtőből, és töltsük habzsákba. A kihűlt fánkok széleit késsel vágjuk be, és egy vékony fakanál hátuljával szúrjuk meg a fánkokat, hogy üreget alakítsunk ki.

  10. Majd töltsük meg a fánkokat a töltelékkel.


A tálaláshoz: