Termékek

HÚSVÉTI TÖLTÖTT KALÁCSKOSZORÚ

HÚSVÉTI TÖLTÖTT KALÁCSKOSZORÚ

HÚSVÉTI TÖLTÖTT KALÁCSKOSZORÚ

Hozzávalók:

Hozzávalók - 300 g tönkölybúzaliszt - 120 ml tej - 55 g puha vaj - 20 g barna cukor - 1 M-es méretű tojás - 1/2 csomag száraz élesztő - 1/2 teáskanál só

Töltelék: - 300 g túró - 50 g tejföl - 1/2 csokor finomra vágott metélőhagyma, petrezselyem és kapor - 1 szál újhagyma, karikákra vágva - 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva - só és frissen őrölt bors - 1 tojás és 1 evőkanál tej, a bevonathoz.

Elkészítése:

  1. A tésztához öntsük a langyos tejet egy nagy tálba, oldjuk fel benne az élesztőt, keverjük össze a barna cukorral, fedjük le, és hagyjuk 10 percig pihenni.
  2. Ezután a tojást, a puha vajat, a tönkölylisztet és a sót az élesztős-cukros keverékkel együtt egy nagy tálba tesszük, és a kézi mixer tésztakampójával 5-10 percig gyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk.
  3. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 60-90 percig kelni.
  4. Közben keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, ízesítsük ízlés szerint, és tegyük félre.

A kalácskoszorúkhoz 1. A megkelt tésztát vágjuk ketté. Az első részt lisztezett munkafelületen vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, és a hosszú oldalról feltekerjük. 2. Most hosszában vágjuk ketté a tekercset, és a két így kapott szálat csavarjuk össze félig, hogy egy kört alkossunk, majd a két végét enyhén nyomjuk össze. 3. Ugyanígy járjunk el a tészta második felével is. Ezután takarjuk le a két kört, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni kb. 30 percig. 4. A tojást felverjük a tejjel, megkenjük vele a koszorúkat, és 200 °C-ra előmelegített sütőben (felső/alsó hőfok) 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



A tálaláshoz: